DE FEM MAGISKA TIMMARNA – övningen som stärker relationen

De fem magiska timmarna bygger på en studie som utfördes av professor John Gottmann, en av världens främsta forskare på parrelationer. Övningen går ut på att etablera nya vanor som stärker relationen. Som par kan ni på egen hand prova övningen. 

Så här går det till:

När ni skiljs på morgonen

Se till att du tar reda på åtminstone en sak som din partner ska göra innan ni tar avsked från varandra. Det kan handla om allt från ett viktigt möte till ett besök hos tandläkaren eller ett föräldramöte.
Tidsåtgång: 2 minuter om dagen X 5 arbetsdagar
Totalt: 10 minuter

När ni träffas igen på kvällen

Avsätt tid för ett avstressande samtal vid dagens slut, där ni båda får utrymme att prata om det som har varit mindre bra under dagen eller det som har varit bra under dagen, allt från kollegor/chefen, lunchen eller föräldramötet – den andre lyssnar och stöttar. Här tar man upp alla problem utanför förhållandet, men också dagens händelser i stort och smått.
Tidsåtgång: 20 minuter X 5 dagar
Totalt: 1 timme och 40 minuter

Visa varandra uppskattning

Ta vara på tillfällen som finns och visa hur mycket du värdesätter och uppskattar din partner.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen X 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Ömhetsbetygelser

Rör vid varandra, kramas, kyss och smek varandra. Säg god natt till varandra på ett ömt sätt. Låt det visa att alla små irritationsmoment som funnits under dagen nu är borta och att ni förlåtit vad som finns att förlåta.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen X 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Träff på tu man hand

Se till att få en stund för avspänt umgänge utan krav och plikter där ni kan rå om varandra. Passa på att ta upp lösa trådar. Visa intresse och uppmärksamhet mot varandra. Fundera över lämpliga frågor att ställa till din partner. Funderar du fortfarande på att tapetsera om i sovrummet? Hur har det gått med löneförhandlingarna på jobbet? Var tycker du vi ska åka på semestern?
Tidsåtgång: 2 timmar en gång i veckan
Totalt: 2 timmar

Den totala slutsumman: FEM TIMMAR!