Stress är något som alla upplever ibland och så länge som vi får återhämtning är det ingen fara. Att uppleva kortvarig stress kan vara både positivt och stimulerande. När stressen är återkommande och över en längre period, kan bristen på återhämtning leda till att hjärnan tar skada, dvs till utmattningssyndrom.
Symptomen kommer succesivt och är därför svåra att upptäcka. Långvarig stress är oftast förknippad med vår livssituation och en tidig varningssignal är när man börjar undvika det som är roligt och som egentligen ger energi. Det är särskilt viktigt att lägga märke till dessa tankeförändringar eftersom det är ett tecken på att något inte stämmer.
Signaler på att du är stressad
- Sömnproblem
- Koncentrationssvårigheter
- Försämrat minne
- Känslolabil (irriterad, nedstämd, ledsen, orolig)
- Känslig för ljud och ljus
- En trötthet som inte försvinner
- Värk i kroppen
Hur kan jag hjälpa mig själv?
Det finns saker som du kan göra på egen hand för att hantera stress och för att få till en välbehövlig återhämtning. Men först och främst behöver du se över din livssituation och identifiera dina stressfaktorer. Du behöver också fundera över om det finns något som du kan förändra i din livssituation för att reducera stress. Tålamod och förståelse för att det tar tid med förändringar är avgörande för om du kommer att lyckas. Allting handlar om balans i livet och det viktigaste är att du hittar ditt sätt.
Återhämtningstips
- Värna om din sömn
- Fysisk aktivitet
- Hjärnvila, tex en promenad i naturen eller varva ner framför TV
- Betydelsefulla relationer
- Kortare pauser under dagen där du kan slappna av en stund
Sök hjälp om du inte får bukt med din stress. Ju tidigare desto bättre eftersom det reducerar risken för utmattningssyndrom.