Separation – en känslomässig berg och dalbana

En separation är ofta känslomässigt påfrestande. Viktiga beslut behöver fattas som kan gälla gemensamma barn, boende och ekonomi. Detta kan vara en utmaning, inte minst om separationen är konfliktfylld. Det är vanligt att beslutet om separation inte är gemensamt. Att den som lämnar upplever att det inte finns något alternativ. Oftast har man funderat och bearbetat sina känslor innan man berättar för sin partner. Den andra parten kan var oförberedd och det blir svårt att ta in beslutet. Att bli lämnad innebär att man tvingas in i något som man inte själv har valt. En maktlöshet som kan kännas mycket svår. Det är inte heller ovanligt att en part tycker att man har försökt reparera relationen men att den andra har en helt annan uppfattning.

Det tar tid att ta sig igenom en separationsprocess och inte sällan blir det en känslomässig berg och dalbana för bägge.

Familjen förändras. Man släpper taget om parrelationen men föräldrarelationen finns kvar, dock utifrån nya förutsättningar.

Det är bra att söka professionell hjälp, tillsammans eller individuellt om man är osynkade, hamnar i kris eller har svårt att samarbeta. Det kan kännas skönt att samtala med en opartisk person där det är möjligt uttrycka vad man känner men också att få hjälp med att kommunicera och samarbeta för barnens bästa.